Seagate ar putea prelua OCZ Technology
Scris de Daniel Ionascu
Cine n-a auzit de OCZ Technology, sa se ia de urechi si sa se dea singur afara! Restul, luati aminte aici: producatorii de harduri au ratat in stil mare intrarea in scena a stocarii SSD, asa ca acum intra in hora prin achizitii.
Fudzilla a scris ieri ca Seagate ia in considerare achizitia OCZ pentru a-si creste oferta de produse solid-state drive (SSD). Site-ul a mai scris si ca o tranzactie ar putea fi anuntata cel mai devreme saptamana urmatoare. Problema este ca si producatorul de memorii Micron urmareste OCZ pentru o posibila preluare. OCZ produce si memorii foarte performante.
Achizitia OCZ ar creste marja de profit a Seagate si ar ajuta compania sa puna piciorul in segmentul corporatiilor, unde SSD-urile incep sa fie populare.
Imediat dupa aparitia informatiei actiunile OCZ au urcat cu 22%, evaluand compania la 376 milioane de dolari. Analistul Gary Mobley de la Benchmark Capital spune ca e plauzibil ca cele doua companii sa cumpere un producator SSD. Pe de o parte Seagate trebuie sa aiba o alternativa la afacerile sale cu hard-disk-uri, in vreme ce Micron ar beneficia din achizitia OCZ prin vanzari mai mari de memorie NAND. Atat OCZ, cat si Seagate si Micron sunt companii americane.
Actiunile OCZ au scazut cu 11% acum zece zile dupa ce a postat o pierdere de 6,2 milioane de dolari la venituri de 113,6 milioane de dolari. De mentionat ca vanzarile au urcat cu 54% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce arata ca SSD-urile sunt in plin avant. Concomitent si actiunile Stec Inc, un alt producator SSD, au urcat cu 3,5% joi. Utilizatorii obisnuiti au auzit de stocarea SSD dupa ce Steve Jobs a lansat MacBook Air si dupa ce Intel a desenat ultrabook-urile, laptopurile cu trasaturi de tableta.
Orbiti de concurenta
Producatorii de hard-disk-uri au fost prea ocupati sa se concureze intre ei pana n-au mai ramas decat trei. IBM si-a vandut divizia de harduri catre Hitachi in 2003, care a fost la randul sau achizitionata de Western Digital acum un an si jumatate. De partea cealalta, Maxtor a fost inghitit de Seagate in 2006, care acum sase luni a preluat si divizia Samsung. Singurul samurai ramas independent e acum Toshiba.
Ei bine, imediat ce producatorii de calculatoare au fost luati prin surprindere si depasiti de Apple prin dispozitivele mobile, acestia au inceput sa inghita companii din domeniul mobil: mai intai HP a preluat Palm, apoi Sony a rascumparat Sony Ericsson si la fel se va intampla mai departe si cu Nokia si cu RIM, producatorul BlackBerry. Consolidarea nu poate ocoli segmentul SSD-urilor. E inevitabil…
Etichete: achizitii, extern, HDD, memorii, Micron, OCZ Technology, recomandari, Seagate, SSD, Stec Inc, stiri, stocare, Western Digital