Steve Jobs credea ca Andy Rubin este arogant si ca i-a furat ideile

Scris de

Co-fondatorul Apple credea ca Andy Rubin – “parintele” sistemului de operare Android – este un arogant care i-a furat ideile si care se imbraca fix ca el pentru a-l imita, potrivit cartii “Incaierare: Cum au ajuns in razboi Apple si Google si au pornit o revolutie”, scrisa de catre Fred Vogelstein.

Cand Apple a prezentat iPhone in 2007, Google deja lucra la Android. Acesta era, de altfel, startup-ul lui Andy Rubin, cumparat de Google in 2005 pentru 50 de milioane de dolari.

Conform cartii, atunci cand iPhone a aparut, Rubin era in Las Vegas si a fortat un taximetrist sa opreasca pentru a vedea in direct pe net prezentarea facuta de Steve Jobs. Ethan Beard, un programator la Android din vremurile de inceput, spune ca ei stiau ca Apple va lansa un telefon, dar nimeni nu si-a putut imagina cat de bun era. Pe cand softul lor arata “ca in anii ‘90”. Ca urmare, tot ce a fost creat a fost aruncat la gunoi, iar lumea s-a pus iar pe treaba.

Un nou Android

Echipa a creat eventual un nou Android, care a ajuns pe telefonul HTC G1, primul smartphone comercial bazat pe aceasta platforma. Softul nu era la fel de bun ca cel de pe iPhone, dar era indeajuns de similar pentru ca Steve Jobs sa fie furios.

“Totul este o copiere josnica a ceea ce facem noi”, ar fi spus Jobs, potrivit lui Vogelstein. Jobs se incredea in prietenia lui Larry Page si Sergey Brin, co-fondatorii Google. Eric Schmidt, seful de atunci al Google, era in consiliul de administratie al Apple. Asa ca Jobs i-a confruntat pe cei de la Google in cadrul unei intalniri care s-a lasat cu scantei.

Confruntarea cu scantei

La aceasta au participat Jobs, Scott Forstall – care conducea echipa ce a proiectat software-ul de pe iPhone, iar din partea Google au fost prezenti Larry Page, Alan Eustace si Andy Rubin.

Si s-a lasat cu urlete si tipete. Rubin i-a spus atunci lui Steve Jobs ca pozitia sa este anti-inovare, pe cand co-fondatorul Apple i-a replicat ca Rubin incearca sa fie ca el, se imbraca ca el, are aceeasi tunsoare, acelasi fel de ochelari, acelasi stil.

Dar Apple a primit ce a vrut. Google nu a adaugat functionalitati multitouch, precum celebrul pinch-to-zoom. A fortat Google sa schimbe modul in care telefonul este deblocat. Nu numai ca Jobs le-a spus ce sa scoata, dar si cum sa scoata. Era o capitulare totala.

Rubin a fost furios pe sefii sai ca au cedat in fata lui Steve Jobs. El credea ca exista numeroase dovezi care sa ateste ca Apple nu a inventat ceea ce pretindea. A vrut chiar sa plece de la Google, dar, in final, a ramas. Dupa intalnirea cu pricina el a avut in biroul sau un semn pe care scria mare “Steve Jobs mi-a luat banii de pranz”.

Apple si Google, doi castigatori ai razboiului mobilelor

In final, Google a adaugat toate acele functionalitati. Ceea ce explica de ce Steve Jobs a pornit ulterior “razboiul termonuclear” contra Android. La un moment dat Apple pretindea chiar ca lucrul la Android a inceput inca de pe vremea cand Rubin lucra la Apple, in anii ’90

Dar, in ciuda litigiilor, Google a castigat. Potrivit unui raport de azi al IDC, Android are o cota de piata de 81%. Pe de alta parte, si Apple a castigat: compania este, de departe, cea mai profitabila din domeniul IT… Intre timp, Jobs a murit, iar Rubin a fost inlocuit de la conducerea fraielor Android de catre Sundar Pichai, seful diviziei care se ocupa de Chrome OS si aplicatii web.

Ironia sortii: tocmai Steve Jobs acuza pe cineva ca e arogant si a copiat, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat in realizarea Macintosh de la Xerox

Sursa: Busines Insider
Sursa foto: Droid Life

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.