Windows RT are zilele numarate

Scris de

Windows RT este pe cale sa fie lasat la vatra de catre Microsoft. Gigantul planuieste reducerea numarului de versiuni Windows pe care gigantul le ofera, iar Windows RT – varianta ARM pentru tablete si laptopuri subtiri are zilele numarate, scrie ZDNet.

Reducerea numarului de sisteme de operare a fost confirmata chiar de cater Julie Larson-Green, fosta sefa a diviziei Windows, actual vicepresedinte pentru Dispozitive si Studiouri de jocuri in cadrul Microsoft.

Compania a incercat din rasputeri sa salveze propriul sistem de operare, prin lansarea noii generatii de tablete Surface 2. Problema este ca piata a decis deja in locul Microsoft: dispozitivele Windows RT nu sunt deloc populare, in special din cauza confuziei de nume si a faptului ca nu poti instala programele clasice Windows pe ele, desi exista o “fosila” de desktop. Mai ales ca Intel a lansat acum noua generatie de procesoare Bay Trail, astfel ca se pot oferi tablete/convertibile cu Windows 8 full, adica atat aplicatii specifice gadgeturilor mobile, cat si puterea unui desktop, cu un consum al bateriei echivalent cu variantele ARM.

Pretul mare nu a ajutat nici el, iar producatorii s-au retras rand pe rand. Hewlett-Packard si Toshiba s-au retras inainte sa lanseze ceva cu Windows RT, Samsung a pus in vanzare un produs, dar nu l-a dus pe multe piete din cauza confuziei, HTC a renuntat la orice idee de lansare, iar Dell a oprit totul dupa o generatie ratata. La fel si Asus, care acum vinde Transformer Book (cu Windows 8 si procesoare Intel Bay Trail) in locul variantei de anul trecut, VivoTab (cu Windows RT si cip Nvidia Tegra 3).

In aceste conditii doar Microsoft are in vanzare o tableta cu Windows RT, si Nokia, a carei divizie hardware va fi cumparata oricum de catre Microsoft.

Pe de alta parte, Microsoft nu isi permite sa renunte la ARM, astfel ca viitoarele variante ale sistemului de operare pe aceasta arhitectura vor fi bazate Windows Phone 8. Chiar daca arata asemanator, cele doua sisteme de operare nu au prea multe in comun. Spre exemplu, Microsoft are o problema in faptul ca o aplicatie cumparata pe WP8 nu se regaseste automat pe profilul utilizatorului in RT, desi ambele sunt pe arhitectura ARM. Aceasta nevoie de unificare a magazinelor de aplicatii este evidenta inca din vara.

Poate va intrebati de ce a fost ales Windows Phone si RT a tras pariul scurt. Ei bine, pentru ca… tot piata a hotarat. Datorita inovatiilor facute, Nokia a vandut in trimestrul anterior un numar-record de smartphone-uri Nokia: 8,8 milioane de bucati. Mai mult, in ultima vreme, Microsoft a facut disponibila pe Windows Phone capcitatea de a suporta ecrane cu rezolutii full hd la 1920 x 1080 pixeli sau procesoare quad-core. Lucru evidentiat de lansarea noului Nokia Lumia 1520. Or, aceste specificatii sunt exact acelea de pe Surface 2…

Ce ne asteapta viitorul? Cel mai probabil modul desktop va iesi din scena in viitoarele versiuni. Si, probabil, tableta Nokia va fi si ea trasa pe linie moarta, desi are o serie de avantaje in fata celei Microsoft, cum ar fi conexiunea 4G.

Sursa: Boy Genius Report
Sursa foto: WinSource

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] sistemul de operare Windows Phone a depasit Blackberry dar este la mare distanta de Android si iOS, platforma Windows RT – destinata tabletelor, este aproape de inchidere, iar Windows 8 – principala arma a gigantului din Redmond, schioapata serios din cauza ca […]

  2. […] mai ia in considerare si lansarea de versiuni gratuite pentru Windows RT – varianta pentru tablete si laptopuri ARM a sistemului de operare, si pentru Windows Phone […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.