Nokia s-a inecat la mal

Scris de

Pariul facut de Nokia pe Windows Phone incepe sa dea rezultate, dar abia dupa ce producatorul finlandez a agreat vanzarea diviziei de telefoane catre Microsoft.

Nordicii au vandut 8 milioane de dispozitive Lumia in trimestrul al treilea, mai mult decat dublu fata de acelasi interval din 2012 si peste cele 7,4 milioane de bucati vandute in cel de-al doilea trimestru al acestui an, potrivit Wall Street Journal.

Nokia s-a dedicat total platformei mobile de la Microsoft, dispozitivele sale acontand 88% din totalul gadgeturilor Windows Phone aflate in uz. Nokia a lansat o serie de dispozitive stimabile, precum Lumia 520, care este foarte popular in statele aflate in curs de dezvoltare. Mai mult, designul acestuia a fost copiat de catre Apple, care a preluat in iPhone 5C si carcasele colorate, dar nu si pretul.

De asemenea, Lumia 1020 are cea mai buna camera de smartphone, cu ai sai 41 de megapixeli, insa faptul ca operatorii telecom din intrega lume au inceput sa lase la pret arata ca nu se vinde foarte bine. Desigur, o mare parte din vina o poarta aici chiar Microsoft, caci degeaba ai o camera PureView foarte performanta, daca nu ai aplicatie oficiala de Instagram pe platforma. Problema e ca Nokia chiar a inovat cu Stephen Elop la timona, insa Androidul lui Google a crescut mai rapid decat capacitatea Nokia de a reduce costurile.

De la phablet…

In alta ordine de idei, Nokia va lansa maine modelul Lumia 1520, primul sau phablet. Acesta va veni cu un ecran full HD 1080p de 6 inci, procesor Qualcomm Snapdragon 800, 2 GB de memorie RAM, 16 sau 32 GB pentru stocare si camera PureView de 20 de megapixeli.

… la tableta

Mai mult, maine vom asista si la intrarea Nokia pe piata tabletelor. Compania imita Microsoft si va lansa tableta Lumia 2520, cu Windows RT. Cu ecran de 10,1 inci si rezolutie 1080p, si aceasta soseste cu un cip quad-core Snapdragon 800, 2 GB de memorie si 32 GB pentru stocare. Conexiunea LTE si camere de 6,7 megapixeli, respectiv 2 megapixeli in fata, completeaza si ele tabloul.
Daca totul suna prea bine pe hartie, problema e ca sistemul de operare este Windows RT, fix acelasi care a provocat o gaura de un miliard de dolari in conturile Microsoft odata cu esecul primei generatii a tabletelor Surface.

Microsoft face piruete printre utilizatori si parteneri

Pe de alta parte, prin achizitia diviziei hardware a Nokia, si Microsoft isi pune cenusa in cap: gigantul software se va procopsi cu inca trei sisteme de operare, Symbian, MeeGo Harmattan si S40 de pe seria Asha. Pe care trebuie sa le inchida fara a afecta prea tare utilizatorii, ba chiar trebuie sa-i convinga sa treaca la Windows Phone…
Ca sa nu mai vorbim de unitatea care produce terminale simple, care e in continuare a doua din lume ca marime, dupa Samsung

De asemenea, Microsoft se va afla in situatia absurda in care va avea doua tablete cu Windows RT in oferta (Surface 2 si Lumia 2520) si niciun partener extern pentru acest sistem de operare, dupa ce Dell si Asus si-au luat talpasita, Samsung a lansat un model doar cu juma’ de gura, iar Hewlett-Packard si Acer au renuntat din start si au criticat Microsoft pentru ca le devine competitor. Mai mult, Microsoft va avea si servicii concurente intre ele, cum ar fi Xbox Music si Nokia Music

Update: Asa cum ne-am asteptat, Nokia a prezentat la Abu Dhabi, in cadrul Nokia World, cele de mai sus, dar si o surpriza, Nokia 1320, care vine tot in format de phablet, cu ecran de 6 inci, dar cu specificatii mai slabe, precum ecran 720p si procesor dual-core, dar la 339 dolari bucata este o super-afacere. Asta daca nu cumva v-a vrajit Nexus 4… Bonus, avem trei noi terminale Asha, respectiv 500, 502 si 503.

Sursa: Boy Genius Report
Sursa foto: Boy Genius Report

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.