CFR Marfa, privatizare intr-un picior
Scris de Elena Georgescu
Guvernul s-a angajat in fata FMI ca CFR Marfa va fi privatizata pana la jumatatea lunii mai.
Guvernul s-a angajat in fata FMI ca CFR Marfa va fi privatizata pana la jumatatea lunii mai. Relu Fenechiu, aflat in fruntea Ministerului Transporturilor declara, imediat dupa intalnirea cu FMI din ianuarie, ca privatizarea CFR Marfa a devenit “prioritatea numarul 1”. Pe 5 februarie Consiliul Suprem de Aparare a Tarii aproba hotararea referitoare la strategia de privatizare a CFR Marfa
Pe 15 mai, dupa ce Fenechiu & Compania se laudau cu investitorii „seriosi” pentru CFR Marfa, Ministerul Transporturilor anunta ca niciunul dintre ei nu s-a calificat pentru etapa urmatoare in cadrul procesului de vanzare a operatorului feroviar. Procedura se reia.
Dupa ce a declarat in mai multe randuri ca va demisiona in cazul in care privatizarea CFR Marfa va esua, Relu Fenechiu reformuleaza: va demisiona „doar daca esecul privatizarii ar fi din vina sa”.
In luna iunie, Ministerul Transporturilor reia privatizarea CFR Marfa si relaxeaza unele conditii impuse ofertantilor. Nivelul cifrei de afaceri solicitat a fost redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro. Nu a fost modificat insa pretul de pornire – 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a castigatorului.
Tot in luna iunie, in plin process de privatizare, Guvernul sterge datoriile CFR Marfa. Fenechiu declara atunci ca a avut acordurile de principiu din partea institutiilor financiare internationale si a Comisiei Europene pentru stergerea datoriilor CFR Marfa de catre statul roman.
La solicitarea presei, pe 17 iunie, Comisia Europeana anunta ca „nu a primit nici o notificare de la autoritatile romane privind masuri legate de privatizarea CFR Marfa. Prin urmare, Comisia nu are o opinie asupra subiectului”.
Declaratia a fost facuta de Antoine Colombani, purtator de cuvant al Vicepresedintelui Comisiei Europene, Joaquin Almunia, comisar European pentru Competitie, pentru caleaeuropeana.ro.
Pe 20 iunie se anunta castigatorul licitatiei, respectiv Grup Feroviar Roman. Relu Fenechiu declara ca acesta trebuie sa plateasca 202 milioane de euro in 60 de zile.
Pe 21 iunie, Victor Ponta ii spune lui Relu Fenechiu ca este „greu de ucis”.
Pe 12 iulie, Relu Fenechiu este condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul „Transformatorul”.
Este prima oara in istoria recenta a Romaniei, cand un minitru este condamnat in functie. Relu Fenechiu demisioneaza.
Victor Ponta devine interimar la Transporturi si responsabil cu semnarea contractului de privatizare.
In toata aceasta perioada, nu a fost luna in care sindicalistii CFR sa nu iasa in strada.
Direct responsabil cu semnarea contractului de privatizare, Victor Ponta cere din nou avziul CSAT, amenintand ca altfel nu semneaza privatizarea. Toate acestea in conditiile in care, pe parcursul procedurii, l-a incurajat de pe margine pe Relu Fenechiu si a laudat constant „munca” fostului ministru.
Hotararea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfa a fost publicata la jumatatea lunii august in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzactiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv jumatatea lunii octombrie.
Pe 26 august Ramona Manescu este numita in fruntea Ministerului Transporturilor. La predarea mandatului, Victor Ponta i-a spus ministrului ca pe lista de prioritati se afla semnarea contractului CFR Marfa. Tot atunci, premierul a declarat ca daca investitorul are bani, are, daca nu, procedura va fi reluata.
Pe 2 septembrie, contractul prin care GFR preia 51% din CFR Marfa este semnat.
Concluziile le puteti obtine singuri.
Etichete: CFR Marfa, FMI, intern, Ministerul Transporturilor, privatizare, recomandari, transporturi