Star Trek a implinit 45 de ani

Scris de

In urma cu 45 de ani, in data de 8 septembrie 1966, Star Trek isi facea pentru prima data aparitia pe micile ecrane. Desi seria originala n-a avut decat trei sezoane, Star Trek a remodelat lumea televiziunii, a SF-ului, a benzilor desenate si pe cea a jocurilor.

Influenta Star Trek in societate e atat de mare incat la recensaminte exista oameni care se declara borgi sau klingonieni. Ideile si inovatiile sale au modelat visurile unor generatii intregi: eradicarea bolilor, un viitor fara bani unde lumea se concentreaza pe binele comunitatii, replicatoarele, explorarea Galaxiei. Cine nu-si aduce aminte si acum vocea capitanului Jean-Luc Picard (Patrick Stewart -nr) care ordona “Engage!”? Sau celebrul intro de-ti face inca pielea de gaina: “Space…the final frontier…”? Cati fani nu au inca Spock sau Data? Cate intrebari filozofice nu si-au gasit transpunerea in episoade SF? Americanii cauta acum sa inventeze un tricorder ca in serial iar teleportarea si invizibilitatea sunt deja testate in lumea fizicii si ingineriei… Calculatoarele si tabletele deja sunt o realitate in lumea noastra.

Originalul, total diferit de ceea ce stim

Gene Roddenberry a inceput sa creeze conceptele pentru Star Trek din 1961, dar ideea nu a ajuns unde trebuie pana in 1964, cand a propus seria catre Desilu Studios. Viziunea sa originala, descrisa in documentele initiale, e inca foarte diferita de ceea ce stim cu totii.
El a intentionat sa modeleze Star Trek dupa show-ul Wagon Train din 1957. Piatra de temelie era ideea ca personajele sa viziteze “lumi paralele” cu o cultura similara cu a noastra, dar cu diferente “de la subtil la dramatic”. Ideea lumilor paralele, asemanatoare cu alt serial SF de succes – “Sliders” – nu a ramas. Desi o serie de lumi asemanatoare Pamantului apar in serii, nu a fost retinuta.
Initial serialul trebuia sa contina nava stelara S.S. Yorktown, condusa de Robert M. April. Principalele personaje trebuiau sa contina o femeie fara sentimente, care era si primul ofiter, numita “Number One”. La care se adauga un locotenent pe jumatate martian, numit Mr. Spook (cu doi “o” – Domnul Spook), care trebuia sa aiba o piele rosie “satanica” si urechi ascutite, plus un doctor cinic numit Phillip “Bones” Boyce,
si un navigator sud-american, pe numele sau José Ortegas.
Episodul original, netransmis vreodata la televizor, s-a numit The Cage (Cusca-nr). In el aparea nava USS Enterprise, pilotata de capitanul Christopher Pike. Number One aparea in episod si era interpretata de iubita de atunci a lui Roddenberry, si viitoare sotie, Majel Barret. Leonard Nimoy il interpreta pe Spock, dar cu personalitate asemanatoare celei umane. A fost respins de NBC pe motiv c-ar fi prea greu de gigerat de audienta.

Restul e… istorie

Dar NBC a comandat un al doilea pilot, cu anumite schimbari. Pike a devenit Kirk, interpretat de William Shatner. Number One a disparut, desi porecla a fost data mai tarziu in seria “The Next Generation” lui William Riker, secundul lui Picard. Spock a devenit fara emotii iar Barret a fost redistribuita pentru a deveni sora medicala Chapel, plus vocea calculatorului, plus betzoida Lwaxana Troi, mama Deannei Troi din TNG.

Star Trek a spart tiparele in cateva moduri. In primul rand a prezentat personaje diverse etnic. Apoi primul sarut inter-rasial prezentat la TV: Kirk si Uhura. Scenaristii au fost sfatuiti sa nu viziteze Pamantul din cauza politicii vremii.
La inceput speciile extraterestre au fost prezentate avand nevoie de influenta pamanteana, cam cum faceau conquistadorii in cele doua Americi acum 500 de ani. Doar ulterior Star Trek a primit substanta din punct de vedere antropologic si echilibru cultural in privinta altor specii extraterestre.

Iar in final s-a ajuns la sase serii tv: The Original Series, The Animated Series, The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager si Enterprise. S-au turnat 11 filme, zeci de jocuri video, sute de nuvele si parcuri tematice.

Asa ca tineti minte: totul porneste in imaginatie!…

Kudos! La multi ani!

Sursa: Ars technica
Sursa foto: RENNE

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. petrean says:

    chear acum am cumparat o macheta cu nava doar trebuie sa o asmblez doresc sa construiesc machete la scara mare,eu construiesc si machete cu avioane la dimensiuni de 1-2,s-au chear 2,5 m lungime.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.