Aviz Microsoft: Acer va lansa un PC cu Android
Scris de Daniel Ionascu
Cum distrugi un monopol? Simplu, ii creezi concurenta. Acer va lansa curand un PC care ruleaza Android, scotand sistemul de operare Windows din ecuatie.
Calculatorul va fi de tipul all-in-one, asemeni iMac de la Apple, si va rula Android pe un procesor Texas Instruments 4430, scrie CNET. Pretul este de 479 de dolari, cat un iPad, insa partea buna este ca ai in fata un monitor de 21,5 inci cu rezolutie de 1920 x 1080 pixeli. Partea proasta este ca PC-ul va avea doar 1 GB de memorie RAM iar capacitatile de stocare pornesc de la 8 GB. Mai exista WiFi, USB 2.0, Micro-HDMI, boxe integrate si o camera in fata pentru apeluri video. In plus, are tastatura wireless si mouse gratis.
Pe de o parte, Android este un sistem de operare mult mai eficient decat Windows, asa ca nu necesita vaste cantitati de RAM. Pe de alta parte, deja smartphone-urile ca Samsung Galaxy S4 sau HTC One vin deja cu 2 GB de memorie RAM pentru un multitasking mai bun. Aceasta este, de fapt, o problema de genul „oul sau gaina”, caci dezvoltatorii de aplicatii si jocuri nu pot coda software mai performant si mai complicat vizual pana ce nu exista hardware capabil, in vreme ce producatorii hardware nu lanseaza astfel de produse pana nu exista cerere.
DigiTimes scria recent ca Google va lansa in acest an un Androidbook, semn ca gigantul online ataca si piata PC-urilor.
Google face pasul invers fata de Microsoft
Google face o miscare inversa fata de Microsoft: daca gigantul din Redmond descinde dinspre calculatoare (Windows 8) spre tablete (Windows 8/Windows RT) si smartphone-uri (Windows Phone 8), Google urmeaza o ascensiune pana la laptopuri si desktopuri.
Iar Google are o sansa in plus fata de Windows 8, pentru ca desktopul sau include iconite si widgeturi, nu o serie de patrate colorate, asa cum are interfata Metro. Windows 8 a mai fost criticat si pentru lipsa butonului Start, ascunderea Control Panel si lipsa optiunii de a buta direct in modul desktop, fortand clientii sa foloseasca implicit interfata moderna, inclusiv pe calculatoarele fara ecran tactil.
Asa ca asteptati-va la dispozitive gen Asus Transformer sau HP SlateBook X2, dar cu “creiere” Intel sub capota.
Intel da o palma Microsoft
Deja sefii Intel au anuntat in cateva randuri ca pretul de pornire al unui PC va fi de la 200 de dolari. Iar multe dintre acestea nu vor fi cu Windows 8, ci cu Android. Asa ca asteptati-va ca mai toti producatorii de PC-uri sa anunte astfel de desktopuri sau laptopuri cu procesoare Haswell si Bay Trail si Android la bord. Si asta pentru ca eliminarea Windows din ecuatie ar reduce costurile, exact cum s-a intamplat cu eliminarea licentelor Windows Mobile pentru smartphone-uri.
Este interesant de notat ca si Intel da o palma Microsoft pentru lansarea Windows pe arhitectura ARM. Microsoft a criticat Intel ca nu produce procesoare destul de economice energetic, in timp ce Intel critica cerintele mari de putere pe care le au programele de Windows. Accelerarea „divortului” Intel de Microsoft vine dupa ce vanzarile sistemului de operare Windows 8 s-au dovedit catastrofale iar atat Intel, cat si producatorii de PC-uri au nevoie rapida de alternative pentru a supravietui.
IDC a avertizat ca piata mondiala a tabletelor va depasi piata computerelor personale pana in 2015.
Apple ar renunta la Intel
Pe de alta parte, si despre Apple s-a scris ca doreste sa isi reduca dependenta de Intel si sa isi treaca sistemul de operare OS X pe propriile cipuri ARM. Insa e nevoie ca acestea sa devina mai puternice. In plus, programatorii ar trebui sa isi treaca softurile pe noua arhitectura, asa cum s-a facut la trecerea de la procesoarele PowerPC la Intel. Pentru asta, are nevoie intai de toate sa fuzioneze iOS cu OS X iar, dupa cum se petrec lucrurile acum, tot mai multe functionalitati din iOS sunt adaugate pe sistemul de operare desktop, inclusiv aplicatii.
Perspectiva slabe pentru software
In fine, desi exista deja multe jocuri si aplicatii pe Android, lipsesc softurile de productivitate, gen Microsoft Office, suitele Adobe sau bazele de date. Dar asta nu inseamna ca nu vor aparea. Ceea ce inseamna ca utilizatorii care adopta rapid noua modalitate de computing vor avea de suferit in prima faza. Pe de alta parte, PC-urile cu Android pot tinti intai de toate companiile, unde angajatii nu au nevoie neaparat de programe puternice, ci doar de acces la mail, navigare pe internet si o suita ca Open Office. Sau utilizatorii cu nevoi usoare, gen studenti care trebuie sa isi faca proiectele dar in acelasi timp sa mai joace si un Angry Birds cu iubita in parc. Astfel, Android ar putea reusi unde Linux nu a reusit din cauza ca e prea tehnic.
Problrma e ca la aceiasi bani se pot cumpara PC-uri normale, cu procesoare Intel sau AMD, care sa ruleze Ubuntu ori Solaris. Iar pentru acestea exista deja software disponibil…
Etichete: Acer, all-in-one, Androidbook, Apple, ARM, calculatoare, extern, Intel, iOS, lansari, laptopuri, Linux, Microsoft, OS X, recomandari, sisteme de operare, stiri, Ubuntu, Windows 8, Windows RT