Motorola nu poate folosi patente standard-esentiale pentru a interzice Xbox si Windows

Scris de

Motorola nu se poate folosi de patentele sale standard-esentiale pentru a obtine in instanta interzicerea de la comercializare a altor produse deoarece a fost de acord sa le licentieze in termeni rezonabili si va fi despagubita prin banii primiti de la Microsoft, potrivit deciziei unei curti federale din Seattle.

“Deoarece Motorola nu a putut demonstra pagube ireparabile sau ca daunele monetare ar fi inadecvate, curtea este de acord cu Microsoft ca interzicerea este improprie in aceasta problema si acorda motiunea Microsoft”, se arata in decizia judecatorului James Robart. El a mai completat ca “litigiul a progresat pana la punctul in care este clar ca un acord de licentiere va rezulta pentru toate patentele standard-esentiale ale Motorola legate de H.264”.

Microsoft violeaza patentele in cauza

Anterior, Motorola a cerut interzicerea consolei Xbox 360 si a Windows 7, pe baza patentelor detinute in privinta codecului H.264 si a brevetelor sale privind tehnologia WiFi. Aceasta face parte din razboiul de uzura cu Microsoft in privinta patentelor. Microsoft acuza Motorola ca i-a solicitat 2,25% din pretul final al produselor, ceea ce inseamna 4 miliarde de dolari anual. Gigantul software argumenteaza, insa, ca Motorola nu ar trebui sa primeasca decat un milion de dolari pentru inventiile sale.

Cu toate acestea, nu este totul pierdut pentru Google, din moment ce instanta va hotari si care va fi nivelul considerat “rezonabil” pentru sumele pe care Microsoft le va plati.
Daca acestea vor fi mari, atunci Google va echilibra balanta puterii cu Microsoft si Apple. Aceasta din urma sustine ca Android este o copie a iOS, in vreme ce Microsoft pretinde ca multe dintre functionalitatile oferite de Android sunt acoperite de patentele sale. Totusi, la cum se prevede situatia, Motorola nu va primi sume foarte mari pentru brevetele sale. Ramane, insa, de vazut cum se va compara situatiile cu deciziile din alte procese de mare calibru, precum Nokia-Apple sau Ericsson-Samsung.

Google abuzeaza de brevete

International Trade Commission (ITC), curtea de arbitraj a disputelor comerciale din SUA, a gasit ca respectivele produse ale Microsoft incalca patentele in cauza. De asemenea, Motorola a castigat si in Germania. Recent tot mai multe state si autoritati au devenit din ce in ce mai nervoase fata de folosirea patentelor standard esentiale in disputele comerciale. Uniunea Europeana a demarat deja investigatii in privinta Motorola si Samsung, in vreme ce in SUA autoritatile sunt tot mai nelinistite de modul abuziv in care Google utilizeaza patentele Motorola. Aceasta a fost conditie a aprobarii achizitiei de catre gigantul online.

Pe de alta parte e ciudat ca pentru inventii tehnice, care iti fac telefonul cu adevarat sa functioneze, se ajunge la plata unor sume infime, in vreme ce pentru patente invalidate sau lucruri evidente, ca designul unui dreptunghi cu colturi rotunjite, se solicita sume care-ti taie respiratia.
In fine, avand in vedere colaborarea tot mai mare dintre Microsoft si Apple in lupta indarjita contra Android, nu ar fi exclus sa vedem in viitor si investigatii pentru cartel si blocarea competitiei.

Sursa: The Verge
Sursa foto: nukethefridge.com

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. shoes says:

    Razboaiele astea ale corporatiilor o cam iau razna.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.