Valve a dezvelit SteamOS, un sistem de operare gandit pentru rularea de jocuri

Scris de

Producatorul si distribuitorul de jocuri Valve a anuntat lansarea sistemului de operare SteamOS, bazat pe Linux, si proiectat special pentru calculatoarele centrate pe jocuri.

Acesta este primul pas inspre lansarea Steam Box, care ar trebui sa fie o consola de jocuri construita din componente de calculator, urmand, desigur, o serie de specificatii trasate dinainte. Platforma combina distributia digitala de jocuri a Valve, numita Steam, cu o interfata gandita special pentru ecranele mari ale televizoarelor. Iar totul este bazat pe Linux. SteamOS va fi curand lansat ca un sistem de operare de sine statator.

Valve spune ca marii dezvoltatori de jocuri sprijina deja noua platforma, iar o serie de jocuri de top vor fi lansate in 2014. In ceea ce priveste jocurile actuale bazate pe Windows, Valve a anuntat ca a gasit o metoda de a ocoli dificultatile de rulare nativa: streamingul.
Mai exact, ca si la consola Nvidia Shield, va exista o metoda de a transmite jocurile intre computerul de gaming si televizor. Compania a anuntat ca lucrand la nivelul sistemului de operare a reusit sa imbunatateasca performanta grafica si sa reduca latenta controller-ului.
De asemenea, vor aparea si servicii de streaming de filme si muzica.

Windows 8, o “catastrofa”

Anterior, Gabe Newell, fondatorul Valve a caracterizat Windows 8 drept o “catastrofa” si a dat vina pe Microsoft pentru vanzarile slabe de PC-uri. In cazul in care vanzarile de calculatoare scad foarte mult, Valve are o problema, deoarece vanzarile sale de jocuri prin Steam ar scadea. Mai mult, Microsoft ii face o mare concurenta prin Windows Store, ceea ce i-ar sifona veniturile.

Transplantul jocurilor pe Linux

Astfel, confruntata cu o platforma in declin si cu o tendinta de inchidere a ecosistemului, cea mai buna solutie pentru Valve este sa “transfere” cea mai mare parte a jocurilor departe de influenta nefasta a Microsoft. Si cum se poate face acest lucru? Transplantand Linux in inima sistemelor de gaming bazate pe actualele procesoare Intel si AMD.

Este aceeasi reteta pe care Google a aplicat-o cu Android in lumea smartphone-urilor si tabletelor pentru a destabiliza Apple si iOS, doar ca Valve o aplica PC-urilor pentru a destructura Microsoft si consolelor dedicate de jocuri, unde are de infruntat atat Sony, cat si Nintendo.

Coltul analistului

Cel mai probabil, pentru 99 de dolari va exista un dispozitiv care sa faca streaming pentru jocurile rulate pe alte calculatoare cu Windows, in vreme ce la 300 de dolari am putea vedea un PC impachetat ca un Mac Mini si care sa ruleze SteamOS, de unde sa se conecteze la serviciile online ale Valve.

Anterior, Valve a anuntat ca poarta discutii cu mai multi producatori de calculatoare care sa ofere astfel de Steam Box-uri. Acestea vor trebui sa respecte, insa, anumite specificatii tehnice.

PS: pentru cine nu stie cine e Valve, poate a auzit la viata lui de Half-Life sau a jucat macar o data in viata Counter Strike sau DotA…

Sursa: The Verge
Sursa foto: Edge Online

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] ni se spune nimic despre sistemul de operare, dar este posibil sa il vedem cu SteamOS, initiativa celor de la Valve, care au creat un sistem de operare destinat jocurilor, dar pe baza […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.