Gartner: Microsoft va deveni irelevanta daca nu-si creste prezenta pe tablete si smartphone-uri
Scris de Daniel Ionascu
Microsoft va deveni irelevanta in urmatorii patru ani daca nu va face progrese in domeniul tabletelor si smartphone-urilor, potrivit companiei de consultanta Gartner.
Ultimul raport al acesteia i-a trimis furnicaturi pe sira spinarii lui Steve Ballmer, bossul Microsoft. Potrivit datelor, piata calculatoarelor se va contracta in continuare si este asteptata sa ajunga de la 315 milioane de unitati in 2013 la 272 milioane in anul 2017.
Pe de alta parte, livrarile de tablete sunt asteptate sa explodeze, de la 197 de milioane de bucati in acest an pana la 468 milioane in 2017. Iar smartphone-urile sunt asteptate sa creasca de la 1,9 miliarde in 2012 la 2,1 miliarde in 2013. Analista Carolina Milanesi a declarat ca “succesul in spatiul tabletelor si telefoanelor” este critic pentru gigantul din Redmond. In 2017, numarul total de dispozitive Windows va fi egalat de cel al gadgeturilor cu iOS/OS X, astfel ca Apple va avea aceeasi cota cu Microsoft, lucru nemaivazut din anii ’80!
Din esec in esec cu avant maxim
Or, Microsoft si-a lansat cu mare intarziere sistemele de operare. Windows Phone a aparut abia in 2010 si pana acum nu a facut deloc valuri, chiar daca are ca parteneri nume sonore precum Nokia, HTC, Samsung, LG, Fujitsu, ZTE sau Huawei. Cota sa a coborat sub 3%, in vreme ce Apple are 20% iar Android e la 70%.
In contrapartida, nici Windows RT – sistemul de operare destinat tabletelor – nu a facut vreo branza. Acesta a fost atat de prost primit de public incat Dell a cerut schimbarea numelui sau pentru a reflecta ca nu se pot instala pe el vechile programe de PC-uri. Potrivit IDC, Windows RT – prezent atat pe tabletele Surface RT de la Microsoft cat si pe o serie de dispozitive hibride ca Asus VivoTab si Lenovo Yoga – nu va avea decat 1,9% din felia totala a tabletelor in acest an si va ajunge la doar 2,7% in 2017. Esecul e atat de usturator incat Samsung a anulat planurile de lansare a unei tablete cu Windows RT in anumite tari iar Hewlett-Packard si Acer nici macar nu s-au deranjat sa produca astfel de dispozitive. De altfel, IDC recomanda Microsoft sa lase balta WinRT. Mai mult, dezvoltatorii de software sunt perplecsi, din moment ce Microsoft are doua sisteme de operare ARM, cu doua magazine online diferite si cu cerinte hardware diferite…
Basca, nici Windows 8 nu are o rata prea mare de adoptie. Sistemul de operare a avut o cota de piata globala de 3,31% in luna martie, potrivit serviciului de monitorizare web Net Applications. O serie de producatori hardware ca Asus si Acer au criticat deschis sistemul, in vreme ce Fujitsu a dat vina fix pe Microsoft pentru rezultatele sale financiare proaste. Iar Samsung a comparat Windows 8 direct cu infamul Windows Vista… Anterior au mai existat critici despre lacomia Intel si a Microsoft, ambele cu marje operationale de profit de peste 60%.
Iar problema nu se reduce doar la banii facuti din sistemele de operare, ci si din software. “Ce se va intampla, de exemplu, cand Office nu va mai fi cea mai buna solutie de productivitate din lume?”
Google ia cu asalt Office atat prin suita de aplicatii web Google Apps de pe Chrome OS si browserul omonim, cat si prin Android. DigiTimes scria recent ca Google va lansa la finele acestui an un laptop cu Android, ceea ce va demonstra ca sistemul sau este bun pentru productivitate. Concomitent, si pe iPad sunt o droaie de oferte alternative. Daca pana acum Microsoft a avut practic un monopol pe zona de sisteme de operare si suite de productivitate, dintr-o data s-a trezit cu foarte multi competitori.
Iar modul in care a facut implozie BlackBerry, care pana mai ieri domina sectorul corporatist, ar trebui sa dea de gandit celor din Redmond…
Etichete: Android, Apple, ARM, calculatoare, Chrome OS, extern, Gartner, Google, IDC, Intel, iOS, Microsoft, OS X, procesoare, recomandari, sisteme de operare, smartphone, Steve Ballmer, stiri, tablete, Windows 8, Windows Phone, Windows Phone 7, Windows Phone 8, Windows RT