“Viitorul Facebook” va proveni din China. Tencent vs Alibaba, razboi pe viitorul internetului

Scris de

alibaba tencent internetPoate nu multa lume a auzit de ei, dar doi giganti online din Asia sunt angrenati intr-un razboi mai abitir decat cel dintre Google si Apple privind gadgeturile mobile.

Combatantii sunt Tencent Holdings si Alibaba Group. Nu-i nimic daca nu stiti cu ce se mananca, important este sa tineti ca acestia sunt niste giganti, iar miza luptei este insusi internetul, nu gadgeturile care il acceseaza, asa cum este cazul razboiului dintre Apple si Google.

Tencent este cea mai mare companie de internet a Asiei, avand o capitalizare bursiera care se invarte in jurul a 130 de miliarde de dolari. Spre comparatie, Facebook are o valoare de 150 de miliarde de dolari.

WeChat valoreaza singura 60 de miliarde de dolari

Daca de Tencent n-ati auzit, poate ati auzit ceva despre WeChat, cea mai populara aplicatie de mesagerie de pe planeta, care are 600 de milioane de utilizatori in intreaga lume, in special in China. Poate va aduceti aminte ca Facebook a cheltuit 19 miliarde de dolari pentru achizitia WhatsApp si a eliminat astfel principalul sau rival din lumea occidentala. WeChat, insa, este mult mai mult decat o aplicatie de mesagerie, devenind o platforma in sine. Tencent ii adauga cu o viteza ametitoare tot felul de servicii online, inclusiv unele de comert online si de plati prin intermediul aplicatiei. De altfel, Credit Lyonnais crede ca valoarea WeChat este de cel putin 60 de miliarde de dolari.

De asemenea, detine portalul QQ si programul de mesagerie cu acelasi nume, care rivalizeaza cu Yahoo Messenger si care au peste 800 de milioane de utilizatori.

De la League of Legends la actiuni detinute la Blizzard

Daca inca nu sunteti convinsi, trebuie sa notati ca Tencent detine acum majoritatea actiunilor la Riot Games – creatorul celebrului joc League of Legends, mai detine o cota minoritara la Epic Games – cunoscuta pentru motorul grafic Unreal, dar si o cota minoritara de 6% in cadrul Blizzard, producator de jocuri extrem de cunoscut pentru francizele StarCraft, WarCraft, World of Warcraft sau Diablo, care nu mai au nevoie de nicio prezentare.

Extindere in comertul online si motoare de cautare

Dar nu numai aici, caci Tencent se extinde cu repeziciune: luna trecuta a raportat preluarea unei cote de 28% in producatorul sud-coreean de jocuri CJ Games pentru 500 de milioane de dolari, plus o injectie de 300 de milioane de dolari pentru preluarea unui pachet de 20% din Youku – “YouTube-ul Chinei”. Mai departe, Tencent a preluat cu 180 de milioane de dolari 15% din Leju Holdings – o companie care ofera servicii imobiliare, iar la inceputul acestui an a anuntat ca va plati 215 milioane de dolari pentru achizitia unui pachet de 15% in JD.com, cel de-al doilea retailer online al Chinei, dupa Alibaba. In fine, anul trecut, Tencent a investit 448 de milioane de dolari in motorul de cautare Sohu.com, ceea ce i-a conferit un pachet de 36,5% din actiuni si un nou dusman: Baidu, principalul motor de cautare al Chinei, si Qihoo, cel de-al doilea ca popularitate.

Facebook ar trebui sa se teama de Tencent

Si nu se opreste aici: desi are in conturi circa 5,5 miliarde de dolari, Tencent Holdings vrea sa emita obligatiuni in valoare de alte 5 miliarde de dolari. Publicatia VentureBeat descria in 2012 conglomeratul ca si cum ai pune sub acelasi acoperis AOL, Facebook, Skype, Yahoo, Gmail, Norton si Twitter.
Iar gigantul vrea sa se extinda inspre Asia de Sud-Est, America Latina si Africa de Sud printr-o campanie care l-a avut ca protagonist chiar pe Lionel Messi, urmatoarele in vizor fiind Europa si America de Nord.

Alibaba, pe acelasi calapod

Aici intra in scena Alibaba, cel mai mare retailer online din China. Cum Tencent face dese incursiuni in domeniul sau de baza, respectiv comertul electronic, Alibaba a replicat in acelasi fel. Gigantul poate fi descris ca un fel de Amazon la care se adauga si Ebay, datorita pietelor Taobao si Tmall pe care le opereaza, la care se adauga subsidiara Alipay pentru plati online.

Iar mai nou se adauga tot felul de alte servicii si unitati pe care le achizitioneaza cu o viteza fantastica pentru a creste atractivitatea actiunilor sale. Alibaba este pe cale sa se listeze la bursa din New York, intr-o operatiune care ar putea fi cea mai mare listare a unei companii de tehnologie din lume, depasind chiar si oferta Facebook de acum cativa ani. Alibaba, care are printre actionari grupurile Yahoo (24%) si pe japonezii de la Softbank (36%), este pe cale sa se listeze intr-o operatiune estimata intre 140 si 200 de miliarde de dolari.

Gigantul este, la randul sau, intr-o foame de achizitii si aliante. Zilele trecute a preluat 72% din actiunile companiei chineze de cartografiere AutoNavi, dupa ce detinea anterior un pachet de 28%. Tranzactia este evaluata la 1,5 miliarde de dolari si va da Alibaba posibilitatea sa ofere servicii si reduceri specifice unor anumite arii geografice. Iar acest lucru este posibil pentru ca AutoNavi are o licenta rara, acordata de guvernul de la Beijing, pentru cartografierea drumurilor din tara.

De la Tango la Sina Weibo

Tranzactia vine dupa ce luna trecuta Alibaba a platit 700 de milioane de dolari pentru a prelua o cota minoritara de actiuni la un retailer de haine. Iar cu zece zile inainte tocmai ce a injectat 215 milioane de dolari pentru o participatie minoritara in aplicatia de mesagerie video Tango. Tranzactia a venit dupa ce retailerul japonez Rakuten, cel mai mare din Tara Soarelui Rasare, a preluat aplicatia Viber cu aproape un miliard de dolari.

Dar Alibaba nu se opreste aici, caci a preluat in luna aprilie si o participatie de 18% la Sina Weibo – supranumita „Twitter-ul Chinei“, pentru 586 milioane de dolari, si vrea sa-si exercite optiunea de a majora detinerea la 30%. Weibo se va lista la bursa in SUA, tintind o valoare de piata de 3,9 miliarde de dolari. Insa dupa listare, tot compania-mama, Sina Corp, va detine controlul acesteia.

UC Browser, cu 500 de milioane de utilizatori

Iar in cazul in care va intrebati daca asta e totul, ei bine nu: Alibaba se afla printre investitorii in compania UC Web, al carui browser de internet UC Browser tocmai ce a depasit recent 500 de milioane de utilizatori. Miliardarul Jack Ma, care a fondat Alibaba si este presedinte executiv al grupului, are acum un loc in consiliul de administratie al UC Web. Spre comparatie, Opera are doar 270 de milioane de utilizatori. UC Browser detine o cota de piata de 65% in China si 32% in India, dar inregistreaza cresteri puternice si in Rusia, Vietnam, Indonezia, dar si… SUA.

In fine, in ianuarie 2013, a cumparat serviciul de streaming muzical Xiami, pe care l-a integrat ulterior cu site-ul Taobao.

Acum spuneti-mi mie, face Facebook ceva din toate astea?

Sursa: Renne
Sursa foto: Forbes

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.