Facebook cumpara aplicatia WhatsApp cu un pret gigantic de 16 miliarde de dolari

Scris de

Reteaua de socializare Facebook va cumpara aplicatia de mesagerie instant WhatsApp, cu 16 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare achizitie din istoria sa.

Facebook va plati 4 miliarde de dolari in bani gheata si 12 miliarde in actiuni. Tranzactia ar putea ajunge chiar la 19 miliarde de dolari, deoarece, pe langa cele 16 miliarde dolari, fondatorii si angajatii WhatsApp vor primi actiuni in valoare de trei miliarde dolari.

„WhatsApp este pe punctul de a conecta un miliard de persoane. Serviciile care ating un astfel de nivel au o valoare neverosimila“, a afirmat Mark Zukenberg.
„WhatsApp a construit un serviciu de mesagerie mobila in timp real care detine o pozitie de lider si care creste foarte rapid“, subliniaza Facebook intr-un comunicat.

WhatsApp are peste 450 de milioane de utilizatori lunar, din care 70% se conecteaza zilnic. Aplicatia a atins acest numar urias mai repede decat orice alta aplicatie sau retea sociala. De asemenea, peste un milion de persoane isi deschid cont in fiecare zi. Volumul de mesaje trimise se apropie de „volumul total al SMS-urilor operatorilor de telecomunicatii la nivel mondial“, a dat asigurari Zuckerberg.

Fara folosirea datelor private

Spre deosebire de Facebook, care se bazeaza pe livrarea de reclame, WhatsApp genereaza bani in alt fel: dupa primul an de utilizare gratuita, fiecare utilizator plateste apoi anual cate 99 de centi. Jan Koum, fondatorul WhatsApp a anuntat ca nimic nu se va schimba pentru utilizatori, iar acestia nu vor vedea reclame. Koum va intra in consiliul de administratie al Facebook. Koum a fondat WhatsApp alaturi de Brian Acton. Ambii au fost ingineri la Yahoo! Koum a pornit la realizarea produsului cu aversiune la publicitate si folosirea datelor personale, din cauza ca el este ucrainian la origine si si+a petrecut copilaria in comunism, cu teama permanenta de “politia politica”.

Datele prezentate anterior aratau o scadere a utilizarii Facebook printre tineri, acestia preferand ma imult aplicatiile mobile precum WhatsApp si Snapchat, si retelele ca Instagram ori Tumblr. Astfel, se poate spune ca Facebook si-a cumparat viitotul. Tumblr din urma a ajuns in curtea Yahoo!.

Tranzactii masive in segmentul comunicatiilor

Anterior, se zvonea ca Google ar dori preluarea WhatsApp, pentru care a oferit un miliard de dolari. Concomitent, compania care opereaza aplicatia SnapChat a refuzat o oferta de 3 miliarde de dolari de la Facebook.

In fine, zilele trecute retailerul online japonez Rakuten a anuntat preluarea aplicatiei Viber cu 900 de milioane de dolari.

Miscarea s-ar putea sa nu fie de bun augur pentru Microsoft, cu care Facebook are un parteneriat pentru integrarea unor servicii Skype. Aceasta din urma este in proprietatea Microsoft si a revolutionat lumea telecomunicatiilor inlocuind apelurile de telefonie video. WhatsApp, insa, inlocuieste SMS-ul. Microsoft este actionar la Facebook.

Investitorii par mai putin entuziasti la bursa din New York din cauza costului gigantic, care le va dilua detinerile. Actiunile Facebook au scazut cu 4,5% dupa anunt.

Anterior, Facebook a mai preluat Instagram, cea mai populara retea de partajare a fotografiilor, cu un miliard de dolari.

Sursa: The Verge
Sursa foto: Know Your Mobile

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] Ballmer, pana de curand directorul executiv al Microsoft, pune la indoiala justetea achizitiei WhatsApp de catre Facebook pentru 19 miliarde de dolari, suma fiind considerata prea mare fata de banii pe care aplicatia ii va genera pentru actionarii […]

  2. […] 600 de milioane de utilizatori in intreaga lume, in special in China. Poate va aduceti aminte ca Facebook a cheltuit 19 miliarde de dolari pentru achizitia WhatsApp si a eliminat astfel principalul sau rival din lumea occidentala. WeChat, insa, este mult mai mult […]

  3. […] celor doua societati vine in contextul in care Facebook a achizitionat WhatsApp cu 19 miliarde de dolari, in vreme ce Rakuten – cel mai mare retailer online din Japonia, a preluat Viber pentru 900 de […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.