Windows 8 pentru tablete va fi prezentat saptamana viitoare
Scris de Daniel Ionascu
enne.ro/wp-content/uploads/universe-and-planets-digital-art-wallpaper-earth-49_1920x1200_705251-150×150.jpg” alt=”” width=”150″ height=”150″ />Microsoft e gata sa ridice cortina de pe Windows 8 si sa ne faca in curand o demonstratie a versiunii pentru tablete.
Diverse rapoate vin sa intareasca ideea ca Microsoft va face o prezentare importanta la conferinta organizata de All Things D, care va incepe pe 31 mai. Compania nici nu a confirmat nici nu a infirmat zvonurile.
Pe langa inlocuirea Windows 7, urmatoarea versiune a sistemului de operare de la Microsoft are si altceva mai specific si interesant: pentru prima data behemothul dezvolta o versiune pentru dispozitivele ne-traditionale. Deja Microsoft a anuntat la inceputul acestui an, la CES, ca Windows 8 va fi disponibil si pentru procesoarele ARM. Unele versiuni vor fi clar facute pentru a suporta procesoarele x86 ale Intel si AMD, iar pentru partea de gadgeturi si tablete Intel a scurs in presa informatii ca ar exista patru versiuni diferite. JP Morgan spunea in februarie ca Microsoft e mai aproape decat credem de o versiune pentru tablete. Windows 8 pentru PC-uri va fi lansat in 2012.
Microsoft si partenerii sai hardware au incercat cu multe modele sa implementeze Windows 7 pe tablete, dar pana la urma previziunea lui Steve Jobs ca oamenii nu sunt interesati de tablete cu Windows s-a adeverit. Si asta pentru ca sistemul de operare e facut pentru mouse si tastatura si e greu sa-l adaptezi pe ecran tactil; in plus consuma multa baterie. De asemenea, fiind greoi are nevoie de specificatii tehnice mai ridicate, ceea ce face scump un astfel de dispozitiv. La ultima raportare financiara s-a aflat ca numarul de licente Windows vandute a scazut cu 4%. Imensa presiune la care e supus Steve Ballmer s-a vazut la vizita de acum doua zile din China, cand el a cerut masuri anti-piraterie mai solide. El a spus ca in China se vand aproape tot atatea calculatoare cat in SUA (circa 75 de milioane potrivit estimarilor) dar ca veniturile Microsoft din China sunt mai mici decat in Olanda – tara cu 17 milioane de oameni si de 20 de ori mai mici decat in SUA. Asta inseamna cam 1,25 de miliarde de dolari, dar ar putea creste la 7,5 miliarde anual daca China (cu 1,36 miliarde popor) ar combate pirateria macar cat in India. Desigur a si dat-o in gard cand a spus ca “daca iti permiti sa-ti iei calculator inseamna ca-ti permiti sa cumperi si software-ul”…
“Capul lui Ballmer il vrem”
Microsoft se afla sub o imensa presiune deoarece tabletele erodeaza vanzarile de calculatoare si ca atare sursa sa principala de venituri, Windows si suita Office, sunt amenintate. David Einhorn, un investitor care a devenit celebru pentru ca a anticipat cu cateva luni colapsul Lehman Brothers, a cerut saptamana aceasta demisia lui Steve Ballmer de la conducerea Microsoft.
Sub conducerea lui Ballmer, Microsoft a ratat trendurile internetului si dispozitivelor mobile, ceea ce a permis unor concurenti precum Google si Apple sa profite de ocazie. Ballmer a investit miliarde in motorul de cautare Bing, care, desi a crescut, nu a rupt cota de piata de la Google. Ba chiar a acumulat pierderi de 7 miliarde de dolari in ultimii 4 ani. De asemenea, a investit miliarde in consolele Xbox si nu si-a recuperat banii. Ba mai mult, cei mai mari parteneri ai sai, Intel si HP, i-au devenit dusmani. In privinta HP, cel mai mare producator mondial de calculatoare, Microsoft a permis sa cumpere Palm in loc sa-l cumpere ea astfel ca a capatat acces la sistemul de operare webOS. Acesta insufleteste acum telefoanele Palm, tableta TouchPad si va veni din 2012 si pe calculatoarele HP. In privinta Intel, supararea s-a instalat de la anuntul lansarii Windows pe ARM. Masura i-ar permite Microsoft intrarea pe piata tabletelor dar permite si drumul invers: realizarea de netbook-uri pe cipuri ARM. Ceea ce va afecta vanzarile Intel; IDC deja anticipeaza ca in 2015 13% din calculatoare sa aiba procesoare ARM, aproape cat e cota AMD. Intel a retaliat si a portat Android Honeycomb pe procesoarele Oak Trail.
Era post-PC?
In plus Baller a fost aproape de a face praf “gaina cu oua de aur” a Microsoft prin lansarea Windows Vista, care a fost un dezastru. Unii investitori au vazut prea scumpa achizitia de 8,5 miliarde de dolari a Skype, ceea ce a facut actiunile Microsoft sa scada. Intre timp, IBM a depasit Microsoft la capitalizare, dupa ce Apple a depasit-o anul trecut. Daca un investitor a pus acum 10 ani 100.000 de dolari in actiuni Microsoft, pachetul ar mai valora acum 69.000 de dolari. In cazul IBM ar fi 143.000 de dolari.
Totusi pozitia lui Ballmer e sigura acum din moment ce Bill Gates, presedintele consiliului de administratie si cel mai mare actionar al Microsoft cu 6,65%, il sustine. Ballmer e al doilea actionar cu 3,95% din titluri si e la Microsoft practic de la inceput, fiind al 30-lea angajat al companiei.
Etichete: AMD, Apple, ARM, Bill Gates, David Einhorn, extern, Google, HP, Intel, Microsoft, Palm, recomandari, sisteme de operare, Steve Ballmer, stiri, tablete, webOS, Windows, Windows 7, Windows 8
[…] impactul Windows 8 pe tablete ar trebui sa ridice pretul actiunilor Microsoft si sa puna capat cererilor de demisie pentru Steve Ballmer, masura respinsa fervent de consiliul de administratie. “Tabletele Windows 8 ar putea fi un […]